Hantering av tiggeri där det upplevs som ett problem av den lokala befolkningen. Kan även benämnas tiggerireglering. Vanligen kallat tiggeriförbud i media vilket kan avslöja agendan hos utgivaren en aning. Det handlar om hur man bör hantera tiggeri på bästa sätt i samhället. Det finns för och nackdelar med allt och i hanteringen kan det innebära viss reglering av olika mått. Tittar man på övriga utvecklade länder så regleras denna sakfråga på olika sätt i Europas olika länder.
Problemet kring tiggeri
I och med ett Europa utan gränser uppstår här tiggeriturism där tiggeriproffs åker från platser där tiggeri är lagom lönsamt till platser i Europa där tiggeri kan exploateras och bli mera lönsamt. Länder som inte haft så stort problem med tiggeri drabbas på ett sätt som dess befolkning inte går med på. Länder som Schweiz har klarat sig länge utan tiggeriförbud pga deras rigorösa gränser. Gränslöshet och tiggeri hör ihop.
Reglering, vad innebär det?
Många förekomster av olika saker i samhället regleras för att skapa en viss ordning. Att köra bil på väg innebär en drös med regler som måste uppfyllas annars kan du inte göra det. Att befinna sig på allmän plats innebär att du måste vara påklädd. Skulle du gå omkring naken som på stenåldern skulle du omhändertas.
Åka tunnelbana får du bara om du avlägger en avgift, en biljett.
Fakta:
Sverige
Att samla in pengar till välgörande ändamål, ett slags tiggeri, är reglerat. Här finns inget förbud men väl ett antal regler du måste uppfylla. T ex för att samla in till ett 90 konto så måste du uppfylla alla regler uppsatta på svensk insamlingskontroll, https://www.insamlingskontroll.se/. Detta för att insamlingen inte skall missbrukas. Vad kan vi dra för slutsatser av det här?
- Tydliga regler men inget förbud.
- Trots att man i Sverige går omkring och tror att tiggeri är 100% tillåtet så krävs det att uppfylla mängder med regler. Dvs denna form av tiggeri är reglerad.
Insamling till 90-konto kommer att fortsätta även när ”tiggeriförbuds-debatten” är klar och ett eventuellt resultat implementeras. Alltså handlar det inte om förbud utan om en anpassad reglering. Rätt ordval i sakfrågan är därmed reglering, inte förbud.
Kommuner i Sverige
Flera kommuner har redan infört ett ”tiggeriförbud”. I Eskilstuna kan du lösa en avgift på 320 kr så kan du fortsätta tigga i 3 månader. Andra kommuner har infört geografiska förbud och dessa är Lidingö, Danderyd och Täby som infört ett riktigt förbud som gäller på utpekade platser. Här kan man hävda att totalt förbud finnes ej då det alltid finns platser i samhället där speciellt uppsatta regler gäller. T ex arenor och köpcentra.
Hur gör andra?
Singapore
I Singapore är det dryga böter och fängelse upp till 2 år för tiggeri enligt officiella regler. Det finns dock ändå folk på gatorna som sover men det är mycket ovanligt. Här kan man se det vanliga med lagar och regler och det är att bara för att de finns innebär det inte att de används. Dessa lager finns för att stävja att man tappar kontroll över problemet.
Schweiz
Är i det mesta oreglerat och man talar ofta om att här finns inget förbud. Dock är Schweiz ett av Europas mest reglerade länder. Vilket innebär att de klarar av att hantera tiggeriproblematiken och få den under kontroll ändå med hjälp av en uppsjö av andra regelverk som varje kanton applicerar från fall till fall. Därmed är tiggeri inget stort problem för det hanteras på ett eller annat sätt. men officiellt tvingas Schweiz ner på knä och tillåta tiggeri enligt en dom i Europadomstolen.
Danmark
Olagligt med tiggeri.
Norge
Tiggeriförbud i vissa kommuner.
Finland
Tiggeri är lagligt.
Polen
Olagligt med tiggeri. Dock finns ett kryphål att om du inte kan arbeta alls så får du tigga.
Tyskland
Lagligt men tiggeri som har kopplingar till bedrägeri är straffbart. Tiggeri ses som en ordningsfråga. Aggressivt tiggande är förbjudet på många ställen men att tigga tyst och stillsamt anses inte vara störande för den allmänna ordningen.
Storbritannien
Tiggeri är olagligt.
Ungern
Tiggeri är olagligt.
Rumänien
Tiggeri är olagligt.
Grekland
Tiggeri är olagligt.
Nederländerna
Lokala förbud.
Belgien
Lokala förbud.
Österrike
Lokala förbud.
Spanien
Lokala förbud.
Media noter
SVT skriver återkommande att lagen finns men tillämpas inte vilket är felaktigt. En sådan här typ av lag är inget man är nitisk med. Man gör inte sitt yttersta för att sätta dit alla man kan hitta. Lagen är mer en ordningsfråga som sätts in i fall man tappar kontrollen och drabbas av ett sanitärt problem eller ordningsproblem pga allt för många tiggare på en och samma plats. Därmed kan det klart anses att lagen tillämpas i det fall kontroll tappas och man som ordningsmakt behöver återta kontrollen. Det är i ljuset av ett sådant behov man bör se lagen.
Många lagar i samhället är av denna typ och det är upp till medborgarna att sköta sig för polis har inte resurser till att lagföra alla tänkbara.